slotsholm 1

Det skjulte Slotsholmen.

I torsdags d. 13.august blev udstillingen Det skjulte Slotsholmen åbnet. Udstillingen består af en række plancher, som er opstillet i Rigsdagsgården, og de handler om alt det, der ikke uden videre kan ses eller forstås, når man besøger Slotsholmen.

Ved åbningen gav Hofteaterets direktør, Peter Teilmann, som er udstillingens kurator, en grundig og meget fyldestgørende indføring i Slotsholmens historie, og det er et stykke historie, som er en af de væsentligste fortællinger til forståelse af Danmarkshistorien. 

slotsholm peter t

Hofteatrets direktør Peter Teilmann

Efter denne fine introduktion til udstillingen var det Folketingets nyligt afgåede direktør, Carsten U. Larsen, der holdt åbningstalen, og en del af tilhørerne undrede sig, da direktøren bemærkede, at det måske var meget godt, at også det andet Christiansborg brændte. Det andet Christiansborg var som bekendt tegnet af tidens fornemmeste arkitekt, C. F. Hansen, og var efter manges mening meget smukkere end Thorvald Jørgensens tredje Christiansborg.

Slotsholmen er magtens centrum. Her mødes demokratiets tre grundpiller, Den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt, idet De Kongelige Repræsentationslokaler, Folketinget og Højesteret alle har til huse på Christiansborg. Samtidig rummer Slotsholmen også mange kulturinstitutioner som Hofteateret, Det kongelige Bibliotek og en lang række museer. Alene af den grund er Slotsholmen et besøg værd.

Den udstilling, som nu kan ses i Rigsdagsgården, giver en fornem indgang til at gå en tur på Slotsholmen. Der er mange ting, der ikke umiddelbart springer i øjnene, som man pludseligt opdager rummer en langt historie, og man skal give sig god tid, for den lille ø, som var begyndelsen med Absalons borg, er vokset til en anseelig størrelse alt efter de behov, udviklingen i Danmark har medført. 

Flemming Lehrmann