Det Kongelige Teater
Børsen
Carlsbergs heste
Christiansborgs tårn med flag
Gardehusarregimentet til hest
Gefionspringvandet
Den Kongelige Livgarde på Rosenborg
Frederiksholms Kanal
Lurblæserne ved rådhuset

julemand Henrik Jacobsen er professionel julemand og oldermand i Dansk Julemands Laug  Foto: Henrik Ploug
Nu er det sæson for julemænd. De hyggelige, rødklædte gutter med langt, hvidt skæg og sækken med gaver er et must i vores jul, og et hyggeligt element, vi ikke vil undvære. Men julemændene, hygge og skæmt til trods, optræder faktisk ofte på en alvorlig baggrund. De udfører nemlig et stort velgørenhedsarbejde primært til fordel for dårligt stillede børn og syge børn, som ikke har samme adgang til julens hygge som andre.

Julemændene i Danmark er organiserede i Dansk Julemands Laug, hvor Henrik Jacobsen, professionel julemand og til daglig fængselsbetjent i Vestre Fængsel, er oldermand. Laugets 150 medlemmer fordelt på julemænd, nissemødre og nisser deler en fælles glæde til julen og dens traditioner. Der er også udenlandske medlemmer fra bla. USA, Japan og Frankrig. Lauget blev stiftet for snart 20 år siden med det formål at udbrede kendskabet til julemandsmyten og holde de gamle julemandstraditioner i hævd og, fortæller Henrik Jacobsen, for at gøre hinanden bedre til at være julemænd har vi brug for et forum, hvor vi mødes og diskuterer, hvordan vi bedst udvikler os. Vi er med til at arrangere Julemændenes Verdenskongres på Bakken hvert år, og derigennem har vi fået vores udenlandske medlemmer.

Hvad skal man gøre for at blive accepteret som medlem?

”Først og fremmest skal man anskaffe sig et professionelt julemandskostume, som ser ordentligt ud. Man skal have lidt erfaring, dvs. at man skal have optrådt som julemand eller nissemor, ligesom i en fagforening. Man kan heller ikke blive medlem af blikkenslagerforbundet, hvis man ikke er blikkenslager. Når man bliver medlem, er der en prøveperiode på 2 år, hvor man skal leve op til de , vi har i foreningen. Når man så er blevet set an og fundet i orden, får man sin egen stub med navneskilt ude på Bakken, hvor vi har vores tingsted. Man får også et bevis på, at man er medlem af Dansk Julemands Laug, og at Lauget står inde for kvaliteten. Alle, der er medlem, skal aflevere en børneattest, så vi er sikre på, at de ikke har forbrudt sig mod børn.

Jeg har selv været julemand i 37 år og har mange faste kunder, der kommer hvert år, og min kone og jeg laver også juletræsfester for foreninger. Den julemand, der har været længst i arbejde, er Luffe, der var i Daells Varehus i sin tid og nu er i Lyngby Storcenter. Luffe arvede julemandsjobbet i Daells Varehus fra sin far, der også var julemand der. Jeg startede selv som julemand som ganske ung. Min svoger ringede en dag til mig og sagde: ”Henrik, du må komme og hjælpe. Vi skal holde juletræsfest, og julemanden er blevet syg! Vi har lånt hans tøj, og du må komme og være julemand.” Det gik fint, og jeg blev bidt af det. Jeg måtte hjem til min mor og bede hende om at sy en dragt til mig. Næste år fik jeg igen jobbet der, hvor jeg sprang ind som afløser. Det har nu kørt i ca. 37 år!”
julemand 2

Hvornår skal man booke en julemand?

”Nogle booker næste års arrangement straks efter julefesten. Andre ringer i sidste øjeblik. Det er forskelligt. Lauget blander sig ikke i den enkeltes bookinger, vi er udelukkende en interesseorganisation, der udfører meget velgørende arbejde. Vi samler penge ind til en Børnekonto, hvor hvert medlem kan søge op til 20.000 kr. til et velgørenhedsarrangement, f.eks. en julefest for dårligt stillede børn. Man aflægger regnskab for, hvordan pengene er brugt, det går ikke at udbetale beløbet til løn til sig selv. Vi har f.eks. holdt juletræsfest i samarbejde med Mødrehjælpen, hvor Lauget har betalt det hele. Min kone og jeg var sidste år på en døgninstitution for anbragte børn, hvor vi lavede juletræsfest for dem, købte gaver, slik osv. Alle optrædende medvirkede gratis, og det var en fantastisk oplevelse.

Vi har en anden tradition i forhold til børnene. Hvert år den 24. december tager julemændene ud til de indlagte børn på alle landets hospitaler og snakker med dem og giver dem en bamse, som vi selv får fremstillet, med et halstørklæde, hvor der står Dansk Julemands Laug. Der er kø blandt julemændene for at komme ud til det, og det er også en fantastisk oplevelse.”

Er det dyrt at være medlem af Lauget?

”Nej, det koster 550 kr. om året. Vi har enkelte sponsorater, f.eks. Launis Sild, som hvert år laver en julesild. Der er et arrangement på Bakken omkring det, hvor julemændene smager på de forskellige sild, Launis foreslår som julesild, og vælger den bedste.For hvert glas julesild, der bliver solgt, går et beløb ind på Laugets Børnekonto. Der er også medlemmer, der donerer hele indtægten fra et job til Børnekontoen.

Vi har desuden et stort samarbejde med julemænd verden over. Navnlig i USA er det meget stort, der er mange foreninger, og der er kongresser med op til 500 delegerede, hvor man kan købe alt fra støvler til knapper til tøjet. Vi har været 4 gange i Japan, hvor arrangementet er baseret på at besøge syge børn, besøge skoler og i det hele taget udføre opsøgende arbejde, hvor vi lærer folk at holde jul, for det gør de jo ikke meget i Japan. Men de er ved at lære det!”

Tekst: Connie Christensen