Det Kongelige Teater
Børsen
Carlsbergs heste
Christiansborgs tårn med flag
Gardehusarregimentet til hest
Gefionspringvandet
Den Kongelige Livgarde på Rosenborg
Frederiksholms Kanal
Lurblæserne ved rådhuset

el snyd

I 2022 har de danske elselskaber indkasseret et svimlende overskud, der angiveligt løber op i et tocifret millardbeløb. Bonusser til ansatte for millioner af kroner.
I takt med krigen i Ukraine og manglen på gas, der dermed steg, steg også elpriserne. Men strømmen var ikke blevet dyrere at indkøbe. Forskellen mellem elhandlernes indkøbs-pris og salgspris, der var enorm, kom forbrugerne til at be-tale.

Produktionsomkostningerne har ikke været meget dyrere i 2022. Men tilsyneladende er der ingen, der rigtigt ved, hvordan overskuddet er fremkommet. Der er få politikere, der overhovedet interesserer sig for sagen.

Pelle Dragsted, der sidder i Folketinget for Enhedslisten, og desuden er medlem af energiselskabet Andels repræsen-tantskab, mener: Jeg synes, at det er helt vildt. Det er nogle penge, som er taget op af lommen på helt almindelige mennesker.

Rigtigt er det i hvert fald, at forbrugerne har måttet betale svimlende elregninger, der i mange tilfælde har ryddet budgettet og mere til. Men hvem har skummet fløden? Producenter med vindmøller eller kraftvarmeværker har tjent, og det samme har elhandlerne, der køber strømmen fra producenterne og sælger den videre til forbrugerne. Men kontrakterne mellem parterne kender ingen. Når man trækker produktionsomkostningerne på ca. 24 millarder – 35 øre pr. kilowatt-time - fra indtægterne på ca. 46 mil-larder, fremkommer overskuddet på 22 milliarder. Mon ikke myndighederne skulle tage et kig på regnskaberne?

Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug