Det Kongelige Teater
Børsen
Carlsbergs heste
Christiansborgs tårn med flag
Gardehusarregimentet til hest
Gefionspringvandet
Den Kongelige Livgarde på Rosenborg
Frederiksholms Kanal
Lurblæserne ved rådhuset

havvindm2

Økonomien bag energiøen i Nordsøen sejler i bølgerne.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet oplyser, at statens omkostninger til det nuværende projekt samlet set er over 50 milliarder kroner, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

De politiske partier, der stemte for den enormt kostbare energiø, havde betinget sig, at den skulle være rentabel. Men med udsigten til en merpris på over 50 mia kroner, har politikerne nu besindet sig og forlanger en nærmere undersøgelse.

Regeringen vil derfor nu inddrage Folketinget i beslutningerne og konsultere relevante virksomheder og investorer for at finde løsninger. Energiøen skulle efter planen være i drift i 2030, men det er nok værd at tænke sig grundigt om.

Energiøen i Nordsøen skal ligge 80-100 kilometer fra den jyske vestkyst, og strømmen skal genereres af kæmpe havvindmøller. Lokale eksperter, der kender forholdene på havbunden, har allerede anført, at det vil være meget vanskeligt, måske umuligt, at etablere de store havvindmøller i den sandede havbund. De stærke vindforhold er også en udfordring, selv om det jo er vinden, der er det interessante her.

Konstruktionen af energiøen har ikke været gjort før, så der er mange beregninger, der skal udføres. Andre lande har visse erfaringer, som nu skal studeres nærmere. Regeringen meddeler, at det stadig er ambitionen at bygge energiøen, men som det ser ud nu, er både omkostninger og risici for store.

Tekst: Connie Christensen - Foto:  Henrik Ploug