Statuer- kunst eller hvad ?
Københavns Kommune har inden for de sidste år fået opstillet i hvert fald tre ”kunstværker”. Nu er smag og behag forskellig for forskellige folk, og det kan selvfølgelig altid diskuteres, hvad der er god eller dårlig kunst; men statuer og anden kunst, opstillet på pladser, gader og vej, kan i den grad være fejlplacerede, og det har kommunen så gjort.
En statue af Christian d. IV, skabt af den færøske kunstner, Hans Pauli Olsen, står oven på et omvendt Rundetårn og flankeres af de omvendte spir fra Rosenborg og Børsen, hvilket skulle illudere, at byen spejles i vandet. Statuen er anbragt sådan, at den skæmmer Børsens hovedindgang. Nu var Christian d. IV den konge, som lagde grunden til Danmarks nedtur ved fredsslutningen i Brømsebro, dels ved at afgive store områder, dels ved at pantsætte landsdele øst for Øresund til svenskerne og dels ved at føre et katastrofalt felttog under Trediveårskrigen, så den statue, der står ude ved Nyboder, må vel være rigeligt nok.
Går man så en tur fra Børsen til der, hvor Amagerbrogade løber sammen med Amager Boulevard, står der en ualmindelig grim kæmpe stor sort figur, som Christian Lemmerz har begået, med titlen ”Godot”. Den er alt for stor til den plads, den er stillet op på, og betragter man den, har man helt på fornemmelsen, at ham er det ikke værd at vente på.
Gå tilbage til Christmas Møllers Plads, som vel egentlig bare er et stort gadekryds, der er der for nyligt opstillet en kæmpefigur med titlen ”Zygote”, som er udført af Sophia Kalkau, Den er opstillet meget tæt på boligerne bag den, og beboerne har da også gjort indsigelse imod opstillingen; men uden at kommunen har taget hensyn til dem. Der skal en ualmindelig god fantasi til at forbinde søjlen med en befrugtet ægcelle, og at den skulle spille op til Vor Frelser Kirkes tårn, ville Laurids de Thura, hvis han eller havde levet, nok ikke være gået med til.
Hvad bliver mon det næste, byen bliver beriget med?
Foto og tekst: Flemming Lehrmann